J

Jelles Rode wijn en Witte wijnen

Wijnen

Rode of Witte wijn

2/10/2023

De keus voor een goede beste en goede rode wijn of de beste witte wijn is heel moeilijk om vooraf te zeggen en voor een ander te bepalen. Het begint allemaal met de smaakvoorkeuren. Of je nou Franse, Italiaanse, Spaanse of Kroatische wijn kiest, er zijn leuke verschillen tussen deze wijnlanden.

De wijn is een wijn die ontstaat door most van blauwe druiven enige tijd met de druivenschillen te laten vergisten. De kleurstoffen in de druivenschil geven de wijn de rode kleur. De variatie in roodtint wordt mede bepaald door het druivenras, maar kan ook gedurende de lagertijd veranderen. Jonge rode wijn is vaak wat paars van kleur, terwijl sommige oudere wijnen meer oranje of bruinrood zijn.

De rode wijnen zijn geliefd bij de echte wijnkenners en er zijn veel verschillende van droge rode wijn tot zoete rode wijn. Al zijn droge rode wijnen wel het bekendste omdat ze ook heel lang mee kunnen gaan. Een paar van de meest bekende rode druivensoorten zijn:

Al deze wijnen worden gemaakt uit het sap van druiven. De most is dus vrij van schillen, steeltjes en pitten. Omdat druivensap weinig tot geen kleurstof bevat zal de wijn nagenoeg blank zijn. Witte wijn kan derhalve ook van blauwe druiven gemaakt worden. Witte wijn gemaakt van witte druiven wordt in Frankrijk ook wel blanc de blancs genoemd. De werkelijke kleur van de wijn wordt bepaald door het gebruikte druivenras. Ook leeftijd speelt een rol. Een jonge wijn kan een groene zweem vertonen. Bij oudering van de wijn zal de kleur ook veranderen. Variaties van nagenoeg blank naar lichtgeel tot groen, donkergeel, oranje en bruin worden als “witte wijn” aangemerkt.

Er zijn een paar veelvoorkomende witte wijnsoorten die het overal goed doen en veel populariteit genieten onder de wijndrinkers.

  • Olijfolie uit Kroatië

    Naast wijn is olijfolie ook een belangrijk product uit de mediterane landen zoals Spanje, Griekenland, Kroatië, Italië. Olijfolie is een plantaardige olie die door persing uit olijven, de vruchten van de olijfboom, wordt gewonnen. De mensheid is al lang met olijfolie bekend, de oudste gegevens tonen aan dat deze olie al 4000 jaar voor het begin van onze jaartelling gebruikt werd.

    Olijfolie is een belangrijk onderdeel van het mediterrane dieet. Het is rijk aan antioxidanten. Het belangrijkste vet dat het bevat, zijn enkelvoudig onverzadigde vetzuren, die wetenschappers en experts beschouwen als een gezond vet. Extra vierge olijfolie van de eerste persing heeft vaak een licht bittere smaak, maar bevat meer antioxidanten dan andere soorten, omdat het de minste bewerkingen ondergaat. Bron: Wikipedia

    
    

    Groene en zwarte olijven

  • Powered by